Cranio Sacraal Therapie

Cranio1_001WAT IS CRANIO SACRAAL?

Cranium betekent hoofd en sacrum betekent stuit.In ons lichaam hebben we verschillende circulatiesystemen: een vaatstelsel met het hart als pomp, het ademhalingsstelsel met de longen als pomp en het cranio-sacrale systeem met de hersenen als pomp. Het hersenvocht circuleert vanaf het hoofd tot aan de stuit door de hersenen en de wervelkolom. Die circulatie veroorzaakt een beweging die in het gehele lichaam voelbaar is en wordt doorgegeven aan alle organen en weefsels. Het is te vergelijken met een steentje dat je in het water gooit, waarna er kringen zichtbaar worden die zich naar buiten bewegen.

Een hardnekkig misverstand is de opvatting dat hersenbeenderen met elkaar vergroeid zijn tot een massief geheel waarin geen beweging mogelijk is. Het tegendeel is waar, de hersenenbeenderen bewegen de hele dag! Eigenlijk geldt dat voor alle beenderen, zelfs voor de tanden. De beenderen in ons lichaam worden omsloten door een vlies, en zelfs dat beweegt! Het is een beweging net zoals in de darmen, intrekken, uitzetten, onwillekeurig, dus je merkt het niet echt, maar het gebeurt wel met een zekere regelmaat. Daardoor wordt het hersenvocht door zowel de hersenen als het ruggenmerg gepompt. Het gebeurt met een soort golfslagbeweging. Dat is het cranio-sacrale systeem!

CIRCULATIECYCLUS:   Het ruggenmerg wordt omgeven door een zeer sterk en taai vlies (de DURA MATER) dat verbonden is met de overige hersenvliezen. Het hersenvocht stroomt door de rug naar het sacrum dat zich met een zachte beweging ontrolt en zich weer intrekt. Ook dat zul je normaliter niet merken, maar het gebeurt wel.

Tijdens een golf komt er door de druk via de ontelbare zenuwen ook vloeistof naar iedere cel, in een grote beweging die overal op het lichaam te voelen is. Dat vocht wordt afgegeven aan de cellen, die het na gebruik weer afscheiden. Vervolgens wordt het via de lymfevaten verzameld waarna het weer terugkomt in de bloedbaan. Het is een circulatiecyclus waardoor hersen- en celvloeistof continu wordt ververst en afvalstoffen het Centrale Zenuwstelsel kunnen verlaten. Een prachtig verfrissingssysteem voor de cellen. Als ergens in het lichaam een onderdeel niet meebeweegt met de grote golfslag, ontstaat wrijving, pijn en spanning.

De Cranio Sacraaltherapeut legt de handen op het lichaam en gaat diep voelen zonder ook maar iets te forceren. Door mee te bewegen ontstaat een reactie. Daardoor gaat een deel dat onder de handen ‘vastzit’ warm worden. Je zou het smelten kunnen noemen. Een simpele vergelijking is de rijp van de diepvriezer. Het is nauwelijks af te bikken, maar als je het warm maakt drupt het eenvoudig weg. Het geblokkeerde smelt langzaam weg en het ritme komt ook daar weer op gang. Op het moment dat het ritme zich herstelt, ‘lost de blokkade op’.

Er zijn drie ritmes in de golfslag te onderscheiden. Het eerste ritme is het snelle ritme op fysiek niveau. Het tweede ritme is die van het mentale/emotionele veld. Wie hier wordt aangeraakt kan emotioneel reageren. Dus verdriet voelen of juist blijdschap. Het derde ritme is verbonden met het spirituele veld. Hier ervaren mensen licht, vrijheid, heelheid, compleetheid.

STILL POINT :  Heel belangrijk bij cranio-sacraaltherapie is het zogenaamde still point. Dat is het moment dat het cranio-sacrale systeem door de behandeling heel even stil valt. Als dat gebeurt komt er energie vrij die verstoringen en problemen op een diep niveau oplost. Daardoor ontstaat een zeer diepe, zeer helende rust.

Tijdens de Cranio Sacraaltherapie wordt het lichaam aangeraakt door de handen met een hele lichte druk. ( 5 gram) Gevoelige mensen voelen de beweging door de kleding heen. Doordat de behandeling zo subtiel is, is het een veilige en blijvende methode. Mits uiteraard degene die de behandeling heeft ondergaan goed naar het lichaam blijft luisteren. Het Cranio Sacraalsysteem is in staat zichzelf door een blokkade heen te duwen. Een lichaamseigen methodiek die NOOIT tegen het eigen lichaam in zal werken!

Waar komt de Cranio Sacraal techniek vandaan?       Dr Still is de eerste ontdekker rond 1860. De Amerikaan dokter Upledger zag in de 80-er jaren dat het tijdens een hersenoperatie niet mogelijk is de hersenvliezen stil te houden. Dit intrigeerde hem zo dat hij op onderzoek uit ging. Het resultaat was een complete behandel- methode. Hij noemde deze methode Cranio Sacraal.

Andere helende technieken, bijvoorbeeld Reiki of magnetiseren, komen van buitenaf en kunnen het lichaam overweldigen. Dat kan vooral het geval zijn bij hooggevoelige mensen en baby’s, waardoor hun lichaam zich zal verdedigen.

Cranio-sacraaltherapie omvat verschillende, zeer effectieve technieken: ” voor relaxatie ” voor de botten ” voor de spieren (diep spier-releases) ” voor de emotie (talking) ” voor de organen ” voor het fascia (weefselletsel door ongevallen) ” voor fijnstoffelijke velden (meridianen, vectors, chakra’s) Daarom kan iedereen zich in Cranio Sacraal vinden, het is compleet, voor iedereen wat.

Cranio-sacraaltherapie helpt voor talloze klachten, maar met name bij:

DYSLEXIE     Officieel wordt dyslexie beschouwd als een verstoring in de hersenen. Als de botjes rond de hersenen weer gaan bewegen komt er beweging in het stilstaande of traag werkende systeem van verwerken van informatie zoals lezen of rekenen! In bepaalde gevallen zijn de cliënten dan NIET meer dyslexisch. Informatie kan weer snel worden verwerkt.

GEBITSBEUFELS    Niemand staat er ooit bij stil wat het vastzetten van tanden en kiezen met het CS systeem doet. Veel ouders denken dat hun kind pubert maar in feite is het een aanslag op het vrij bewegen van het CS systeem.

HOOFDPIJN     Iedereen valt wel eens een keertje op zijn of haar stuit. Soms gebeurt dat zo dat de stuit daarna niet meer vrij kan bewegen (afrollen). Dat veroorzaakt druk in het hoofd. Vaak betekent dat hoofdpijn. Ook niet bewegende schedelbeenderen kunnen veel hoofdpijn bezorgen.

WHIPLASH/NEKKLACHTEN      Vrijwel iedereen die een auto-ongeval of een flinke val op het hoofd gehad heeft (vaak gevolgd door een hersenschudding), heeft als gevolg daarvan nog een weefseltrauma in de nek! Soms is de gebeurtenis allang vergeten maar de weefsels hebben het voorval onthouden en zijn daardoor nog steeds verkrampt!!! (celherinneringen van intelligent weefsel)

STRESSS       Midden in de rug lopen de zenuwen door naar de organen om ze aan het werk te zetten. Als het tijd wordt om weer rustig aan te doen, ontvangen de organen (een soort terugkoppeling) signalen van de zwervende zenuw (Nervus Vagus). Deze zwervende zenuw loopt buitenlangs via de nek naar alle organen. Als er in de nek zenuwen klem zijn komen te zitten door te strak aangespannen spieren, kan de nervus vagus, de zwervende zenuw niet goed werken. Als de signalen niet doorkomen blijven de organen doorploeteren en ontstaat stress. Cranio- sacraaltherapie maakt de nek vrij, waardoor de organen weer tot rust kunnen komen. Bovendien bevinden zich in het nekgebied de reflexzones van de darmen. Die kunnen zo mee genieten in de ontspanning.

ADHD.      Bij drukke kinderen is de energie gestagneerd, soms in het hoofd, soms halverwege de rug en dat maakt ze zo druk (ook allergische reacties kunnen een oorzaak zijn). Door met de handen ruimte in de nek maken kan de energie beter stromen. Dat maakt dat ook ADHD geneesbaar is.

RUGKLACHTEN        Preventie moeizame bevalling Door een val in het verleden kan het sacrum scheef staan. Ook als er niets gescheurd of gebroken is geweest, dan kan deze scheefstand toch de bevalling stagneren. Preventief vrijmaken van het sacrum met cranio- sacraaltherapie voorkomt mogelijke problemen.

HUILBABY’S      Tijdens een bevalling kan een verloskundige of arts het nodig vinden om hard aan het hoofdje te trekken. Ook kan een tang of vacuümpomp worden ingezet, soms levensreddend, soms uit ongeduld! Door dit trekken raken de nekwerveltjes uit zijn verband. Op foto’s of MRI is er geen afwijking te zien maar er is wel degelijk schade en dat hoor je aan de baby. Die huilt dag en nacht. Ook hier kan cranio-sacraaltherapie met zachte aanraking het lichaampje uitnodigen tot herstel. Zo wordt de baby weer rustig.

POSTTRAUMATISCHE  KLACHTEN      na een ongeval. In de weefsels worden alle indrukken geregistreerd en opgeslagen. Jaren later is vaak nog de pijn van het ongeval te voelen in het weefsel. Door de zachte technieken kan het lichaam deze pijn vrijmaken en ontstaat er ruimte voor herstel. Dit heet fascia-release.

Hoge koorts is met het still point met één graad per keer omlaag te brengen.

loading