Cranio voor zwangeren en pasgeborenen

Het mysterie van het ontstaan van nieuw leven zal voorlopig nog niet ontrafeld worden. En dat is maar goed ook. Er moet iets blijven waar we niet met onze pet bij kunnen. Maar slechts vol bewondering en ontzag naar kunnen kijken.

Zwangerschap, baren, en dan je kleine op je buik, op zoek naar de borst, is een gebeurtenis die zo speciaal en buitengewoon is , en tegelijkertijd zo gewoon is als maar kan. Dagelijks raken er vrouwen over de hele wereld zwanger, en bevallen er vrouwen. Bevallen, geboren worden, maar ook sterven, het zijn de hoogtepunten van een leven. De vrouw beleeft een speciale fase en het is prettig hierin begeleid te worden en je voor te bereiden op hetgeen je te wachten staat. Op weg naar het moederschap.
Er zijn meerdere disciplines die geschikt zijn in het begeleiden hiervan. Cranio-Sacraaltherapie is daar één van.

Het is een methode waarbij de natuurlijke bewegingen in het lichaam gevolgd en gestimuleerd worden. Eer word op een zachte manier ruimte gegeven aan bijvoorbeeld het zenuwstelsel, maar ook aan eventuele onverwerkte emoties. en dat maakt het zo belangrijk voor het werken met zwangeren en pasgeborenen. Hoe vrijer de vrouw, hoe groter de mogelijkheid op een bevalling waar je met trots en plezier naar terugkijkt.

cranio-sacraaltherapie laat al langer tijd zien mooie dingen te kunnen betekenen voor pasgeborenen. en het word steeds duidelijker dat het werken met de moeder tijdens en na de zwangerschap de weg vrij kan maken naar een natuurlijke bevalling zonder angst. want dat is de grootste spelbreker, naast onnodige, onnatuurlijke ingrepen van buitenaf.
Het op een zachte manier vrijmaken van de diafragma’s, de bekkenbodem, het middenrif en de mondbodem. Inzicht krijgen in het verloop van de bevalling, en het gaan begrijpen hoe een vrouwelijk lichaam gemaakt is om zanger te zijn en te bevallen. Hormonen spelen hierbij een hoofdrol. De bevalling is gebaat bij het vrij stromen van deze hormonen. ze reguleren de weeën, de ontsluiting, het bekken zal ruimer kunnen worden in zijn gewrichten, opdat de doorgang van de baby mogelijk wordt. het lichaam produceert stofjes die pijnstillend werken. Ook de baby produceert trouwens zijn eigen pijnstillers. Hoe ingenieus! Het is er allemaal, en als je dat beseft, dan krijg je alleen maar meer ontzag voor het vrouwelijk lichaam. En de wens dat een geboorte een mooie en vrije gebeurtenis mag zijn. zowel voor moeder en kind, en niet te vergeten de partner.

WAT ONDERSCHEIDT CRANIO VAN DE ANDERE DICIPLINES?

Wij raken aan, en voelen zo precies bij elke vrouw individueel waar eventuele blokkades zijn. Liggend op de behandeltafel en vanuit zachtheid en respect, is er de ruimte om hierna te kijken en in te gaan voelen. en het los te laten.cranio werkt op vele niveaus. alle lichaamsweefsels zullen reageren op een behandeling van bindweefsel tot zenuwstelsel tot natuurlijk cranio sacraal vocht(hersen-en ruggenmergvocht) En als er ergens een emotionele lading op zit, ook daar is ruimte voor om naar te kijken en het op een liefdevolle manier te helen. zo word de weg vanzelf vrijgemaakt naar dat moment van overgave aan de bevalling. De vrouw krijgt de mogelijkheid om volledig in haar kracht te komen.En dat zal overal in doorwerken . tot aan het moederschap zelf, de band met je baby, de opvoeding. en bedenk eens wat dat voor je kindje betekent! Een moeder heeft eens gezegd:”You got me right in time out of the way, now I can give birth to my baby!”

Een opvallend element van Cranio-Sacraal therapie is het vermogen om dingen uit je verleden opnieuw te beleven via celherinnering. dit brengt bewustzijn en heling met zich mee. zo kan je ook je eigen geboorte “overdoen”. De ervaring leert dat vrouwen die dat vóór de bevalling hebben mogen ervarwen, een relatief makkelijker bevalling tegemoet gaan. Enerzijds omdat ze zo hun eigen geboortetrauma los hebben kunnen laten en vrijer zijn in hun eigen lichaam, anderzijds omdat ze een moment van volledige overgave “geoefend” hebben. en bevallen is niets anders dan je over te geven aan je lichaam.

Cranio-sacraaltherapeuten die bij de PCSA zijn afgestudeerd zijn volledig door hun eigen processen gegaan, dus ook door hun eigen geboorteproces. Dit creëert een weten van binnenuit. en een enorm begrip voor het werken met zwangeren en baby’s. daarnaast is er uitgebreide kennis van de anatomie en de fysiologie van bevallen. Een cranio-sacraaltherapeut kan ook tijdens de bevalling aanwezig zijn en zo de vrouw ondersteunen vanuit haar kennis en ervaring. en de partner betrekken bij het hele verhaal.

Geboren worden is een eenmalige, krachtige en unieke ervaring. Zwanger zijn en bevallen idem dito. Vader worden ook. Een nieuw leven begint, voor iedereen. Belangrijk om hier met aandacht en bewustzijn in te staan. en dit zal doorwerken. Een bekende uitspraak is: “healing earth by healing birth”.
en dat is waar cranio aan kan bijdragen. Stel je voor hoe het is als baby om vrij en liefdevol geboren te worden, je welkom te voelen en meteen op de buik gelegd te worden. de navelstreng klopt nog , allerhande noodzakelijke stofjes stromen nog je lichaampje in, je word gevuld. En ondertussen voel je mamma in die liefdeswolk van oxitocine. een nieuwe binding ontstaat. De band met je ouders. en zo vertrouwen in jezelf. Je kruipt naar de borst en dan is alles OK.
en als moeder vertrouwen te hebben, trots te zijn, je kracht te voelen, en je gesteund en begrepen te voelen door je partner. En over te stromen van liefde voor je kind. goede zorg en begeleiding na de bevalling is natuurlijk net zo belangrijk en mogelijk met Cranio-Sacraaltherapie voor zowel moeder als kind

loading